ליקויי בנייה – אלה סוגים קיימים וכיצד מאתרים אותם?

ליקויי בנייה – אלה סוגים קיימים וכיצד מאתרים אותם?

ענף הבנייה הוא ענף מאוד מורכב, עם שלל מונחים מקצועיים, שאם אתם רוכשים נכס- ישירות מקבלן או לחליפין מיד, מומלץ בחום שתכירו על מנת שלא תחוו עוגמת נפש ונזק כלכלי חמור בהמשך דרכו של הנכס אצלכם. אנו בטוחים שהדרך אל הנכס הייתה לא קלה ולעתים אפילו מורכבת, וכל זה על מנת לוודא שתרכשו את הנכס המתאים לכם ביותר, במחיר הטוב ביותר וחשוב מאוד – ללא ליקויים והפתעות לא נעימות!

 

מה הכוונה ב”ליקויי בנייה”?

בכל הקשור לעסקת רכישה של נדל”ן, צמד המילים “ליקוי בנייה” אמור לעורר בכם חשש גדול, בין אם רכשתם נכס מיד שנייה ובין אם “נכס חדש מהניילונים”. בשני סוגי עסקאות הרכש, מומלץ לכם מאוד, שלא לחסוך על בדיקת ליקויי בנייה הידועה יותר לרבים מכם כ”בדק בית”. ליקויי הבנייה יכולים להגיע במספר צורות: בטיחותיים, פונקציונליים, קוסמטיים

שכן אתם עתידים לגלות ליקויים שונים הנובעים מתזוזת הקרקע, או ליקויים בטיחותיים שונים ואם אינכם אנשי מקצוע מתחום הבנייה, ואינכם מבינים בעניין, זה בדיוק הזמן לתאם בדיקה שכזו אצלכם בנכס.

אם לפשט את סוגי ליקויי הבנייה הקיימים בבתים/דירות, ניתן לחלק זאת בצורה הבאה:

  • ליקויים בטיחותיים- ביסודות הבית ובמערכות הפונקציונליות השונות (למשל תשתית החשמל), הפוגעים בביטחון האישי של יושבי הבית, עד לרמת סכנת חיים מוחשית.
  • ליקויים בתשתיות ובמערכות הבית – פוגעים באיכות החיים של המתגוררים בנכס ובדרך כלל מחייבים מענה מהיר.
  • ליקויים אסתטיים- הפוגמים במראה הנכס ואמורים להוריד את שווי השוק שלו.

 

מה כולל תהליך בדק בית?

זוהי בדיקה אשר מבצע בעל מקצוע מורשה (מטעם חברה מקצועית או עצמאי מהתחום) לכלל מערכות הבית.

 בדק בית, הוא בחינת הבית על כלל תשתיותיו ומרכיביו: יסודות הבית, האיטום, האינסטלציה (צנרת מים לשתייה וביוב), מערכת החשמל, הריצוף והטיח, הסניטציה, רכיבי עץ, פרזול ועוד, וזאת על מנת לאתר מבעוד מועד ליקויים ובלאי גלויים יותר וגלויים פחות לעין, על מנת להימנע מאי נעימויות עתידיות לאחר סגירת עסקת רכישת הנכס ואכלוסו.

בדק הבית מיועד לאתר ליקויים שונים במבנה ובאיכות חומרי הגלם, בין אם גלויים ובין אם נסתרים מהעין.

הבודק המוסמך ששכרתם (לרוב מהנדס מוסמך), אמור לעבור על הנכס, מהדברים הקלים ומשם להתקדם לרזולוציות הנסתרות בפני העין הבלתי מקצועית. הוא יעבור על הקירות, תקרה, רצפות, חלונות, גג, מרפסת וכדומה ויאתר ליקויי בנייה ובלאי (ב”נכסים משומשים”) כמו: שיפועים לא נכונים, נזילות בקירות ותקרות, חדרי ממ”ד לא תקינים, חלונות ודלתות לא תקינים, סדקים, שריטות, גוונים לא אחידים באריחי הריצוף/קירות, מיקומים של שקעים ומתגים ומידת בטיחות השימוש בהם, ועוד שלל בדיקות שונות.

  • סיימנו. כעת עם תום הבדיקה, יעביר אליכם הבודק את דו”ח איתור ליקויי הבנייה, שמציין את כלל הליקויים שאותרו ואת אומדן העלויות שיידרשו כדי לתקנם, כדי לתת לכם את התמונה הברורה ביותר אודות טיב הנכס שאתם מעוניינים לרכוש (ותוכלו לרדת מהעסקה במידה ונמצאו ליקויים משמעותיים במבנה וכן הלאה). במקרים מסוימים ובעת הצורך ישמש הדו”ח כראייה משפטית קבילה בבית המשפט. במקרה של רכישת נדל”ן מיד שנייה, אתם יכולים לנקוט באחד מ-3 האפשרויות ההגיוניות הבאות:
  • דרישה מבעל הנכס, לבצע את התיקונים כתנאי מוקדם לרכישת המבנה.
  • ויתור לבעל הנכס על ביצוע התיקונים הנדרשים עבור ליקויי הבנייה שנמצאו והועלו על הכתב בדוח המקצועי של המומחה מטעמכם, בתמורה לקיזוז עלויות התיקון המוערכות ממחיר הנכס בעת הרכישה.
  • ויתור על העסקה.

באלה מקרים מומלץ לכם לפנות לחברת בדק?

דירה חדשה מקבלן- רבים ממכם ישאלו את עצמם למה אני צריכ/ה לעשות בדק בית לנכס “חדש מהניילונים”? שעל פניו לא אמורים להיות בו ליקויים ובטח ובטח שלא בלאי, שכן אף אחד עוד לא גר בה וגרם לה נזקים. אולם לצערנו, המציאות היא כזו שבה, דברים כמו טעויות אנוש בתכנון האדריכלי, ובעת הבנייה עצמה, חיסכון בחומרי בניין וכוח אדם מקצועי חסכון מכוון בחומרי הבנייה, שנעשו במסגרת עבודות הבנייה ועוד מגוון חריגות מתקני הבנייה שבחוק, העשויות להופיע גם בנכסים שנמסרו לכם ישירות מהקבלן. אז עשו לעצמכם טובה גדולה והוסיפו לתקציב הרכישה של הנכס שלכם, גם את בדק הבית (הוצאה המתגמדת בהשוואה לעלות רכישת הדירה), עוד לפני שאתם נכנסים לנכס וחוגגים את רכישתו. על ידי כך, תוכלו לוודא שנתוני הנכס שרכשתם, הם אכן כפי שנמסרו לכם על הנייר, עומדים בדרישות תקנות הבנייה של משרד הפנים ומאפשרים לכם לחיות בהנאה ובבטחה בדירה/בית.

דירה יד שנייה / רכישת דירה ישנה- רכישת בית שהתגוררו בו כבר תקופה, היא אינה צעד קל לביצוע ולעיתים רבות, מלווה בחשש לא קטן מצד הרוכשים. מעבר למחיר המבוקש שאותו דורשים הבעלים הנוכחיים של הנכס, אם אינכם בעלי רקע מקצועי בהנדסה/בנייה, יותר מסביר כי תתקשו מאוד לאמוד על טיב המבנה, על שלל תשתיותיו, מערכותיו ומרכיביו. לצורך העניין, אם אין בנכס ליקויים הבולטים לעין בלתי מקצועית, כדוגמת נזילות מהקירות/תקרה, סדקים בקירות, שברים בפריטים הסניטריים, בפרזול וכן הלאה, לא תדעו שאותם ליקויים קיימים במבנה – דבר העלול לעלות לכם בהרבה כסף ואנרגיות שיתבזבזו לכם לאחר רכישת נכס רווי בפגמים אלה. על כן, על מנת לחסוך מעצמכם את עוגמת הנפש וההוצאות האדירות שעשויות להגיע עם גילויים המאוחר מדי של ליקויים במבנה שרכשתם, שכרו את שירותיה של חברת בדק בית אשר תוכל לספק לכם את התמונה הברורה ביותר בנוגע למצבו של הנכס שאתם מעדעדים לרכוש.

8 במאי 2022 / by / in

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן